2023 Transit Memory Future


Separatutstilling 2023 - Dalype Galleri, Oslo

TRANSIT - MEMORY - FUTURE: 43 oljemalerier



Liv Clelia Mangiagli, Lack of Memory. Olje på linlerret. 60 x 80 cm. TK.

I 1992 avholdt Olav Christopher Jensens en utstilling ved navn Lack of Memory på Kunstnernes Hus. Den så jeg ikke. Men i 2017 viste Kunstverket Galleri en utstilling hvor noen av hans tidligere upubliserte verker fra den tidligere perioden var blitt trykket opp og ble presentert. Et stort trykk med form som en stilisert hjerne ved tittelen Lack of Memory talte så sterkt til meg at det gav retning for billedserien under MEMORY temaet. Tittelen på mitt maleri Lack of Memory, har lånt sitt navn fra Olav Christopher Jensens utstilling og trykk.


TRANSIT



En serie hendelser de første månedene i 2015 fikk avgjørende betydning for temaet TRANSIT. Grupper av mennesker hadde satt kursen over Middelhavet i håp om å nå Europa, og mange klarte ikke overfarten. Den 11. februar døde minst 300 personer som reiste ut fra Libya (Il fatto quotidiano). Den 18. april toppet migrasjonstragedien seg med et forlis i farvannene utenfor Libya hvor 700-900 mennesker forsvant. Italienske medier betegnet da disse hendelsene som ”den mest alvorlige katastrofen i etterkrigstiden” (Il fatto quotidiano). Som en  respons på de grufulle nyhetene, malte jeg Transit Europa og Naufragio nel Mediterraneo (Forlis i Middelhavet).





Andre malerier reflekterer rasering av naturen. Her finnes titler som Amazonas, et utsnitt og Nature Lost. Materiell nød og miljøødeleggelser er noen av årsakene til at menmesker reiser ut. Håpet er å få et godt liv et annet sted i verden. Men også krigene i Ukraina og i Gaza skaper uutholdelige forhold for befolkningene. Hundretusenvis av mennesker drives på flukt fra sine hjem.  Maleriene Detonasjon og Fragment assosierer jeg med byen under angrep, bygninger som eksploderer og må forlates. 



MEMORY


 

Seksjonen MEMORY springer ut av et tema nærmere min egen erfaring. Utgangspunktet var min masteroppgave i italiensk (UiO 2019) med tittelen: Identitet og tilhørighet hos annen generasjons norsk-italienere. En kvalitativ studie av etterkommerne til de italienske immigrantene som kom til Norge på 1950 og -60 tallet. I denne masteroppgaven undersøkte jeg hvordan tilhørighet til Italia har påvirket identitet og følelsen av tilhørighet i barndom og voksenliv hos andre generasjon, det vil si, barn av de italienske immigrantene som kom til Norge i perioden 1950 - 1970, en gruppe som det tidligere ikke har blitt forsket på i dette henseende. 

     

Jeg gjennomførte tretten semistrukturerte intervjuer og fant i bricolageanalysen fram til hvordan italienske tradisjoner har blitt overført mellom generasjonene, deriblant mattradisjoner, høytider, kontakt med den italienske delen av familien, og språket. De generøse vitnesbyrdene viser at språkkompetansen for flere i annengenerasjonen var  et smertefullt punkt, likeledes hvordan deres italienske opprinnelse har blitt tatt imot i Norge. Studien viser dog en endringen av holdninger i Norge versus Italia og italienere siden 1950 og ’60 tallet. I dag er de italienske etterkommerne godt integrert i det norske samfunnet. Flere av informantene sa at de ikke hadde reflektert over minner fra oppveksten i ettertid, det vil si, kanskje på 30 - 40 år. Arbeidet med intervjuene til masteroppgaven vekket slumrende minner også hos meg selv. Dette kommer til uttrykk i billedserien MEMORY hvor jeg  utforsker jeg minner, hukommelse og det ubevisste. 

         

Noen av maleriene har titler med flere lag av betydning eller referanser. For eksempel, har bildet Interferens (til venstre) i denne seksjonen har fått sin tittel etter det optiske fenomenet vi ser bakpå en CD plate. Interferens er det at to eller flere bølger opptrer på samme sted og danner et nytt bølgemønster. I følge Store norske leksikon betegner også Interferens «det psykologiske fenomen at påvirkninger eller mentale prosesser kan virke forstyrrende på hverandre. Interferens er blitt betraktet som en hovedårsak til glemsel». 



FUTURE


Vår økonomiske velstand er et tveegget sverd. Vi nyter godt av teknologisk utvikling, men samtidig blir vårt overforbruk problematisk. Systemet er rigget for stadig vekst og planeten drukner i søppel. De menneskeskapte miljøødeleggelsene fra krig, forsøpling og rasering av naturen skaper ikke bare grobunnfor migrasjon, men også en frykt for selvutslettelse. Prosjektet FUTURE er en billedlig tematisering av utslettelse og forlatthet. Vi fascineres av utgravninger fra Pompei, Angkor Wat og Macchu Picchu. Men hva ville ligget igjen etter oss? Maleriet What We Left Behind (til høyre) forestiller et scenario uten mennesket, der fly, tog og husholdningsutstyr kommer til syne i jordskorpen. Men for hvem? De fleste maleriene i serien har form av øde og stille landskaper uten mennesker.